Marketing, intre stiinta si creativitate

Despre marketing au fost scrise sute de mii de randuri si concluzia generala este ca marketingul este stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere. In efect, daca am dori sa rezumam totul la comert, atunci cu siguranta marketingul nu este nimic mai mult decat definitia populara de mai sus.

Pentru ca marketingul este o stiinta, noi credem ca ceea ce defineste marketing in era informatiei este un mod inovativ, persuasiv si inventiv de a face pe cineva sa cumpere. Pentru noi, la Semantik, marketing inseamna stiinta de a imbunatati viata clientilor si arta de a imagina un viitor pentru bun pentru societatea in care traim. 

In marketing nu este despre bani ci este despre a face lumea sa se „invarta”

Pentru a fi cat mai clar, nu ne dezicem de filosofia lui Philip Kotler, insa mergem mai departe intr-o evolutie fireasca a domeniului.

marketing

O strategie de marketing, in acceptiunea noastra, trebuie sa urmareasca atingerea obiectivelor companiei punand printre prioritati nu doar una dintre clienti potentiali, relatii publice, clienti existenti, parteneri de afaceri, produse si servicii, cererea consumatorilor, profitul companiei ci toate de mai sus in acelasi timp cu un beneficiu real adus societatii. 

Ce poate fi acest beneficiu? Un exemplu simplu ar fi: odata cu compania se dezvolta si comunitatea iar incelasi timp se va dezvolta si stilul de viata, calitatea vietii a fiecarui membru a comunitatii.

Altfel zis, compania trebuie sa intoarca in comunitate investitia primita odata cu acordarea increderii de catre aceasta printr-un simplu proces de cumparare.

Urmarind acest scop, un plan de marketing trebuie sa aiba ca obiectiv principal dezvoltarea continua si perpetua. Nu este suficient atingerea unui nivel de break-even sau a profitabilitatii ci se va urmari dezvoltarea companiei astfel incat aceasta sa aduca un real beneficiu comunitatii in care exista si pe care, pana la urma, o deserveste. Totul se face bineinteles cu o planificare strategica imbunatatita constant si permanent adaptata.

Acest lucru se aplica indiferent ca vorbim despre marketing in general sau despre marketing online in particular. Un plan de mrketing se realizeaza diferentiat in functie de mai multi factori: nivelul de dezvoltare a companiei, capacitatea de adaptare rapida la cerintele pietei, puterea de cumparare a membrilor din comunitate, resursele umane si financiare disponibile, capacitatea de sustinere a investitiei financiare pe un anumit termen de timp, piata si nivelul de concurenta din piata.

Urmarirea exclusiv a castigului financiar si mai ales intr-un timp scurt, ca plan de marketing, nu inseamna decat esec din orice punct de vedere. Cererea consumatorilor nu este un indicator suficient pentru a realiza un marketing strategic. Nivelul de clienti existenti ori clienti potentiali nici atat. Orice planificare strategica trebuie sa tina cont de toti factorii de mai sus pentru a atinge performanta in marketing.

Performanta prin Marketing

Acesta este obiectul major al oricarei strategii de marketing. Sau ar trebui sa fie. Strategia de marketing nu trebuie sa aiba alt scop decat performanta, masurata prin indicatori si cuantificata prin resursele financiare acumultate. Succesul in vanzari reprezinta un obiectiv al unei strategii de marketing, insa in acelasi timp nu este singurul.

Realizarea unei strategii de marketing presupune un minim nivel de studii economice. Pentru ca altfel, vanzarea o poate face oricine are abilitati de bun vanzator. Important de retinut este ca marketingul se adreseaza unui numar foarte mare de oameni in acelasi timp, de cele mai multe ori fara a intra in contact fizic cu acestia. 

Pentru a realiza strategia de marketing castigatoare vom lua intotdeauna in considerare urmatoarele:

  • analiza datelor existente in cadrul companiei
  • analiza datelor existente in mediul exterior companiei
  • segment de piata existent sau segment de piata vizat
  • legaturi externe (parteneri de afaceri, furnizori, clienti)
  • fluxul proceselor de marketing din cadrul companiei 
  • prezenta social media si istoria activitatii pe retele sociale (Facebook si Instagram, Twitter, LinkedIn etc)
  • vanzarile online / comertul electronic daca exista implementat sau daca se doreste
  • mediul online prin perspectiva concurentei
  • mediul online, publicul online prin perspectiva prezentei si activitatii clientilor cuprinsi in in caracteristicile Buyer Persona
  • existenta unor specialisti in marketing interni
  • existenta unui departament de relatii publice
  • produse si servicii
  • resursele financiare
  • capacitatea de reactie rapida la raspunsul pietei
  • mix-ul de marketing (pret, produs, plasare, promovare)
  • marketing management 
  • nivelul de optimizare pentru motoarele de cautare (Google Search)

Dupa cum se poate observa sunt multi factori ce trebuie luati in calcul. Totul are un scop clar si anume atingerea obiectivelor companiei pe termen mediu si lung dar mai ales pentru a asigura o dezvoltare constanta si perpetua a companiei, pentru ca la randul sau compania sa vina in beneficiul comunitatii din care face parte.

Avand activitatea orientata spre mediul online, la Semantik ne concentram atentia spre marketing online si strategia de marketing necesara afacerilor ce isi au activitatea in aceasta zona. Comertul electronic este unul din domeniile unde excelam atat prin marketing cat si prin analiza si cercetare. Cunoastem publicul online, suntem prezenti in Social Media inca dinainte sa existe aceasta denumire generica si avem rezultate concrete care sa ne de-a incredere in capacitatile noastre de a face marketing strategic si de performanta.

Consideri ca este necesar sa avem o discutie despre o eventuala colaborare pentru servicii de marketing sau strategie de marketing? Atunci nu ezita sa ne contactezi. In fond, chiar daca nu vom bate palma in privinta unei colaborari, cu siguranta ne vom bucura de o cafea servita la o discutie interesanta.